Stand van zaken rapporten Rekenkamer
Raadsperspectief op jeugdhulp
In de raad van 7 februari 2019 is het rapport "Raadsperspectief op jeugdhulp" behandeld.
Door de Rekenkamercommissie Land van Cuijk zijn de navolgende aanbevelingen gedaan:
- Zorg dat het CJG/BJG u informeert over de hoofdlijnen en het verloop van het veranderproces/verbeterproces waar men mee bezig is, zodat u uw controlerende en sturende taak kunt vervullen.
- Geef aan in de richting van CJG/BJG dat zij een speciale taak hebben in het Land van Cuijk en dat zij actief moeten inspelen op de beeldvorming die rond het onderwerp jeugdhulp bestaat. Dat zij moeten uitleggen wat ze van plan zijn en hoe ze dat gaan doen.
- Verlang dat in een nieuw op te stellen beleidsplan te zien is wat er te kiezen valt, m.a.w. waar de raad invloed op kan uitoefenen en welke informatie de raad in de toekomst gaat ontvangen om het beoogde beleid te kunnen fiatteren.
- Plaats het vraagstuk van sturing en het gebrek aan bruikbare sturingsinformatie op de gemeentelijke agenda.
- Laat de inhoud van de jeugdzorg over aan de professionals in het veld, zorg als politiek voor een scherpe en duidelijke visie, en controleer daarop.
Ons College heeft in een schrijven van 2 oktober 2018 uitgebreid gereageerd op het rapport ‘Raadsperspectief op jeugdhulp’ en de daarin opgenomen constateringen en aanbevelingen. Onder verwijzing naar bovenstaande aanbevelingen is op 11 april 2019 een werkbijeenkomst (commissie- en raadsleden) geweest met het Basisteam Centrum Jeugd en Gezin.
Over het nieuwe beleidsplan 2020-2023 zijn de gemeenteraden Land van Cuijk op 24 september 2019 geïnformeerd en geconsulteerd. De voorgestelde ‘acties’ zijn daar besproken. Op 2 oktober 2019 zijn de Adviesraden Sociaal Domein geconsulteerd en zijn zij om advies gevraagd. Op 12 december 2019 is het beleidsplan jeugdhulp 2020-2023 met daarin de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie vastgesteld door de Raad.
Onderzoek naar de deelneming van de Land van Cuijk gemeenten in de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN)
In de Raad van 20 februari jl. is het rapport “Onderzoek naar de deelneming van de Land van Cuijkgemeenten in de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN)” behandeld. Door de Rekenkamercommissie Land van Cuijk zijn de volgende aanbevelingen gedaan:
- Verbeter de procedure rond het aanleveren van gegevens door de gemeenten tot en met het goedkeuren van de ODBN-begroting, waarin deze gegevens zijn opgenomen.
Naar aanleiding van de kadernota 2021 vindt er ambtelijk overleg plaats om de geschetste ontwikkelingen te kwantificeren/ vertalen in een werkprogramma, zodat deze kunnen worden meegenomen bij het opstellen van de begroting 2021 van de ODBN. Bij het ambtelijk overleg zijn naast de gebiedsmanager ook de nieuwe coördinatoren van Vergunningverlening en Toezicht en Handhaving van de ODBN aanwezig. De contacten over uit te voeren/uitgevoerde werkzaamheden lopen via de coördinatoren. Op deze wijze houdt de gemeente Boxmeer en de ODBN beter overzicht over de lopende werkzaamheden en de voortgang.
- Maak bij het aanbieden aan de gemeenteraad van de ODBN-begroting, zichtbaar op welke wijze deze aansluit op het door de gemeenten en de ODBN later vast te stellen werkprogramma en de in de begroting van de ODBN opgenomen uren.
Aan de hand van de maandelijkse voortgangsrapportages van het lopende jaar en de inschatting van de nieuwe ontwikkelingen in de wet- en regelgeving wordt het werkprogramma uitgewerkt. Op basis van werkprogramma en collectieve taken wordt de begroting vastgesteld en opgenomen in de gemeentelijke begroting. De ramingen in de begroting van de ODBN zijn gebaseerd op een gemiddeld uurtarief. Afhankelijk van de uitvoering van het werkprogramma, zowel in uren als inschaling uitvoerende medewerker, kunnen de uiteindelijke uitgaven wel afwijken.
- Stel aan de hand van het ODBN-werkprogramma, een wijziging van de begroting op en biedt deze aan de gemeenteraden vóór de behandeling van de (oorspronkelijke) ODBN-begroting. Hiermee wordt voorkomen dat een zienswijze wordt ingediend tegen de door de gemeenten zelf vastgestelde werkprogramma’s.
De kadernota 2021 is niet concreet genoeg om de ontwikkelingen direct te vertalen in een werkprogramma. De gemeente Boxmeer is ambtelijk vertegenwoordigd, en daarmee van invloed, in het Regionaal Strategisch Platform (RSP), de projectgroep Regionaal operationeel kader vergunningverlening (ROK-VV) en het adoptiepanel (ter voorbereiding van de Kadernota en Begroting van de ODBN. Hierdoor vindt tijdig overleg plaats tussen de gemeente Boxmeer en ODBN).
- Maak als Land van Cuijk-gemeenten de rolverdeling tussen gemeenteraad en college explicieter zichtbaar door, op vooraf te bepalen momenten, met elkaar over opdrachtverlening en uitvoering te spreken. Besteed daarbij ook aandacht aan de rol van de eigen portefeuillehouder.
Voor de 5 gemeenteraden is een informatieavond rondom de ODBN en de nieuwe ontwikkelingen voorbereid. Vooralsnog heeft de afstemming met de griffies niet in een mogelijke datum geresulteerd.
- Stuur de verslagen van de vergaderingen van het Algemeen Bestuur van de ODBN en andere beleidsrelevante stukken van de ODBN, zodra deze beschikbaar zijn aan de gemeenteraad en plaats deze als bespreekstuk op de agenda van de gemeenteraad en/of commissie.
De verslagen van de vergaderingen van het Algemeen bestuur van de ODBN worden gestuurd Het aanleveren van de verslagen van de vergaderingen van het Algemeen Bestuur van de ODBN zal echter pas ruim 2 maanden na de gehouden AB-vergadering zijn. Het concept verslag wordt pas bij de eerstvolgende AB goedgekeurd.
- Om de belangen van de Land van Cuijk-gemeenten goed te behartigen, verdient het aanbeveling om voorafgaand aan de vergaderingen van het Algemeen Bestuur van de ODBN een portefeuillehouders-overleg te organiseren.
In het kader van de aanstaande herindeling is op bestuurlijk niveau overleg gestart om zoveel mogelijk gezamenlijke zaken voor te bereiden en op te treden. Dit zal minimaal 2x per jaar plaatsvinden, maar de vertegenwoordiger in het Dagelijks Bestuur roept de bestuurders vaker bij elkaar als zich daarvoor redenen aandienen.
- Organiseer een ambtelijk vooroverleg met vertegenwoordigers van de Land van Cuijk-gemeenten, die zitten in het adoptiepanel en het Regionaal Strategisch Panel (RSP).
Regionaal is een ambtelijke vooroverleg Land van Cuijk voor de RSP vergaderingen ingesteld, gericht op ambtelijke afstemming en om mogelijke gezamenlijke standpuntbepaling m.b.t. diverse onderwerpen te komen.
- Leg bij de beoordeling van de verschillende rapportages van de ODBN een relatie met het beleidsplan Toezicht en handhaving en de daarop gebaseerde uitvoeringsprogramma’s.
De wettelijke verplichte (basis)taken en andere (verzoek)taken worden uitgevoerd door de ODBN. De ODBN draagt er zelf zorg voor dat aan de criteria van de door hen uitgevoerde taken wordt voldaan. Zowel in het Beleidsplan als in het Uitvoeringsprogramma VTH zijn deze basis- en verzoektaken beschreven. In het Beleidsplan zijn met name de concrete doelstellingen uitgewerkt die het college heeft geformuleerd. De doelstellingen wordt geconcretiseerd en geoperationaliseerd in het Uitvoeringsprogramma, waaronder prioriteitenstelling, monitoring, strategie vergunningverlening en toezicht en handhaving en werkprocessen en -instructies.
- Bepaal bij de herziening van de procedures, welke documenten, die van de ODBN naar de gemeente gaan, in afschrift aan de gemeenteraad moeten worden gestuurd, zodat de griffiers in de gelegenheid zijn meer en directer sturing te geven aan het in positie brengen van de gemeenteraad. Hierdoor kan meer aandacht besteed worden aan de beleidsinhoudelijke activiteiten, die de ODBN uitvoert. Nu ligt het accent te veel op de financiën.
De stukken worden via de griffie ter kennisneming aan de gemeenteraad gestuurd en het is aan de raad zelf om deze ter bespreking te agenderen.
Onderzoek naar duurzaamheid in het Land van Cuijk
In de Raad van 20 februari jl. is het rapport “Onderzoek naar duurzaamheid in het Land van Cuijk” behandeld. Door de Rekenkamercommissie Land van Cuijk zijn de volgende aanbevelingen gedaan:
Reikwijdte, ambities en plannen
- Vat het begrip duurzaamheid ruim op en neem circulaire landbouw daarin mee.
De transitie duurzame landbouw wordt opgepakt door de regio NOB en deels door elke gemeente afzonderlijk. Zoals reeds in de reactie op het rapport aangegeven nemen de gezamenlijke colleges het advies niet over om het totale thema landbouw onder duurzaamheid te laten vallen.
Monitoring en verantwoording
- Verbind de ambities aan doelen die gemeten kunnen worden met landelijke monitors;
- zorg voor evaluaties waarin duidelijk wordt of het realiseren van doelen op schema ligt.
Als gemeente Boxmeer zijn we onderdeel van de Regionale Energiestrategie Noordoost Brabant (RES-NOB). Binnen de RES-NOB gebruiken we dezelfde monitoringstool voor duurzame opwek en energiebesparing. Dit is een landelijke (Klimaatmonitor) tool. Noord Brabant gaat tevens een eigen tool voor de 4 RESsen in Brabant ontwikkelen. Met de landelijke Klimaatmonitor tool worden de LVC gemeenten op het gebied van duurzame opwek elektriciteit en besparing eenduidig gemeten.
Organisatie
- Stem ambities en plannen beter af in het Land van Cuijk;
- overweeg om de onderdelen verder te harmoniseren of te integreren, omdat het Land van Cuijk een goede schaal biedt voor effectieve uitvoering.
Er vindt veel ambtelijk overleg en samenwerking plaats binnen het LvC. Bestuurlijk is dit ook het geval, zeker in het kader van de RES-NOB en de gezamenlijke aanpak van de Transitievisie Warmte (TVW).
Gemeenteraad
- Breng de doelen en ambities binnen het Land van Cuijk op één lijn, waardoor beter kan worden samengewerkt en verantwoord;
- vraag het college om duidelijke voortgangsrapportages, die rekening houden met de eigen doelen en nieuwe taken zoals de energietransitie.
Samenwerking
- Stem planvorming en uitvoering verder af, waardoor het Land van Cuijk met één mond kan spreken binnen de regio Noordoost-Brabant en zijn positie als gevolg hiervan ten opzichte van de grote gemeenten versterkt.
Er vindt ambtelijke en bestuurlijke afstemming plaats zodat het Land van Cuijk met één mond spreekt binnen de regio Noord-Oost Brabant.
Draagvlak
- Overweeg om met belangrijke groepen inwoners, ondernemers en organisaties een gezamenlijk akkoord en programma af te spreken.
Eind 2020, begin 2021 zullen we in het kader van de TVW gesprekken gaan voeren met bewoners. Stakeholders zoals Enexis, Waterschap Aa en Maas en Mooiland zijn al betrokken bij de vormgeving van de TVW. Er zal conform de beantwoording van de motie Kopgroep Energietransitie een Kopgroep met de verschillende stakeholders opgericht gaan worden.